השקעה במניות

השקעה במניות זו אחת הדרכים הטובות ביותר לצבור עושר ולהגדיל אותו. השקעה מסוג זה צריכה להילקח בחשבון בתכנון הפיננסי של כל מי שחושב על העתיד. אך חשוב לשים לב כי תחום המניות יכול להיות מורכב למדי (אם כי גם מעניין) עבור משקיעים חסרי ניסיון. בשל המורכבות של הדברים אין לראות בדברים הבאים משום המלצה לקניה או למכירה ורצוי להיעזר ביועצי השקעות מורשים לפי הצורך. כעת, בסקירה זו נבקש להעניק לקורא נקודת מבט מקיפה, תוך תיאור תפקידם החשוב של יועצי השקעות עבור המשקיע המתעניין או המתלבט.

מהי מניה?

לפני שמדברים על השקעה במניות, בואו נבין תחילה מהי בעצם מניה. כל מניה מייצגת למעשה חלק קטן מהבעלות על חברה. כלומר כאשר אתם רוכשים מניה, אתם הופכים לבעלים של חלק מסוים  מהחברה, זאת ביחד עם כל יתר בעלי המניות האחרים. אם נראה לכם שמדובר בסוג של השקעה בחברות, אתם צודקים בהחלט. יותר מזה, כבעלי מניות יש לכם זכויות מסוימות כגון הזכות להצביע באסיפות בעלי המניות. אתם יכולים לקבל חלק מרווחי החברה בצורת דיבידנדים, אם החברה מחליטה לחלק אחוז מסויים מסך הרווחים.

למי ששוקל להשקיע במניות, שימו לב כי ערך כל מניה נקבע על ידי כוחות הביקוש וההיצע בשוק. גורמים רבים משפיעים על מחיר המניה כגון ביצועי החברה, תחזיות עתידיות של אנליסטים, מצב הכלכלה והענף וכן אירועים גלובליים כאלה ואחרים. חשוב להבין שמחיר המניה יכול לעלות או לרדת (לעתים בצורה משמעותית). אי לכך מדובר על השקעה עם פוטנציאל יפה של רווח אך עם סיכון בצידו.

בשוק הישראלי השקעה במניות עוברת דרך הבורסה לניירות ערך בתל אביב. ניתן להפנות השקעה לחברות מקומיות אך גם לחברות בעלות פעילות בין לאומית. חשוב לציין שמשקיעים בארץ יכולים להשקיע גם במניות בבורסות זרות, כמו וול סטריט בניו יורק או בורסות אירופאיות ואחרות. 

טיפ למתקדמים: בעת בחירת מניה, משקיעים מתוחכמים לא מביטים רק על מחיר המניה. ישנם מדדים מעניינים נוספים כגון יחס מחיר מול רווח, תשואת דיבידנד (בעיקר למניות חו"ל) ועוד.

מבנה שוק המניות

הבורסה לניירות ערך היא המקום בו מתבצע המסחר במניות. כדי להשקיע במניות מקומיות, בארץ, הבורסה היחידה כיום היא הבורסה לניירות ערך בתל אביב. הבורסה מספקת פלטפורמה ומידע וגם מפקחת על המסחר במניות ובניירות ערך אחרים. השקעה במניות נעשית בחברות ציבוריות. אלה הן חברות שמניותיהן נסחרות בבורסה. הן מחויבות לעמוד בחובות מסוימים, כגון שקיפות ודיווח תקופתי על פעילותן הכספית והעסקית. לעומתן, מסביר יועץ השקעות פרטי, חברות פרטיות אינן נסחרות בבורסה ואינן כפופות לאותן דרישות. הרבה גופים ומשקיעים נוהגים להשקיע במניות. למשל משקיעים פרטיים, קרנות, גופים מוסדיים (כמו קופות גמל וחברות ביטוח) וכן משקיעים זרים. בארץ יש נוכחות משמעותית של משקיעים מוסדיים, שמנהלים חלק ניכר מהחסכונות הפנסיוניים של הציבור ומכך נגזרת ההשפעה הגדולה שלהם על השוק.

טיפ למתקדמים: לפני שמשקיעים בחברה ציבורית, כדאי להעיף מבט בדוחות הכספיים שלה. ניתן למצוא את הדוחות באתר "מאיה" של הבורסה.

תהליך הנפקת מניות לציבור

הנפקה ראשונית לציבור היא למעשה התהליך שבו חברה פרטית הופכת לחברה ציבורית. כלומר לאחר ההנפקה ניתן יהיה לבצע השקעה במניות החברה דרך הבורסה. ההנפקה נחשבת לצעד מהותי מאוד בחיי החברה. כך מתאפשר לגייס הון בהיקף ניכר ולהרחיב את פעילותה. עבור המשקיעים, זוהי הזדמנות לקחת חלק בצמיחתה של חברה עסקית. תהליך ההנפקה מפוקח על ידי הרשות לניירות ערך והבורסה. החברה המנפיקה שרוצה לאפשר לציבור להשקיע במניות שלה, מחוייבת לעמוד בתנאים מחמירים מבחינת שקיפות, איתנות פיננסית, אמות מידה ניהוליות ועוד. חובה גם לפרסם תשקיף מפורט, המכיל מידע רב על פעילותה, מצבה הפיננסי ועל הסיכונים הכרוכים בהשקעה. בחברה למתן שירותי פמילי אופיס מדגישים כי השקעה בהנפקה ראשונית עשויה להיות מסוכנת יותר לעומת השקעה בחברות ותיקות. מכיוון שאין נתונים היסטוריים על ביצועים, לא נדיר לגלות שהמניה מראה תנודתיות גבוהה בתקופה שלאחר ההנפקה. 

טיפ למתקדמים: אם אתם שוקלים לא רק  להשקיע במניות אלא גם להשקיע דרך קניה בהנפקה,  קראו בעיון את התשקיף. ראו אם אתם מבינים מהו המודל העסקי של החברה, מהן החוזקות ומהן החולשות שלה.

גורמים המשפיעים על מחירי מניות

כל מי שעומד לבצע השקעה במניות צריך לדעת כי מחירי מניות מושפעים ממגוון גורמים. לא רק ביצועי החברה אלא גם מצב השוק, ביצועי מתחרים. אחד הגורמים המשמעותיים הוא הביקוש וההיצע – ככל שיותר אנשים רוצים לקנות מניה מסוימת, מחירה עולה ולהפך. ככל שיותר אנשים רוצים למכור אותה, מחירה יורד. במקביל, משקיעים מנוסים שעומדים להשקיע במניות נוספות מתעניינים בנתוני הכנסות, רווחים, צמיחה ויחסים פיננסיים (כמו הון חוזר, הון שוטף, יחס תשואה להון). הודעות חברה על תוצאות כספיות טובות מהצפוי יכולות לגרום לעלייה במחיר המניה. תוצאות פחות טובות מהצפוי נוטות להוביל לירידה במחיר. אירועים מיוחדים שנוגעים לחברה, מסביר נציג בית השקעות בוטיק, משפיעים מאוד על מחירי המניה. כך למשל שינויים בהנהלה, השקת מוצרים חדשים, רכישות ומיזוגים. 

טיפ למתקדמים: מי שרוצה להשקיע במניות צריך לדעת להסתכל לא רק על תנודות מחיר בטווח הקצר. שימו לב גם למגמות של הטווח הארוך (מגמת עלייה בטווח הארוך יכולה להתקיים לצד ירידות זמניות בטווח הקצר, למשל).

סוגי השקעות במניות

כאשר מדברים על השקעה במניות, ישנן מספר דרכים עבור משקיעים להיכנס להשקעה. ההשקעה הישירה במניות היא הדרך הראשונה. המשקיע בוחר מניות של חברות שהוא מאמין בהן וקונה אותן ישירות או דרך יועץ השקעות. זו שיטה שמחייבת זהירות, ידע ויכולת התבוננות. אפשרות נוספת להשקיע במניות היא דרך השקעה בקרנות נאמנות. קרן נאמנות היא כלי השקעה. הקרן מנוהלת ומשקיעה במגוון מניות (ולעתים גם באפיקי השקעה אחרים). לכל קרן מדיניות ההשקעה שלה. תעודות סל הן דרך נוספת. מדובר בקרנות סחירות שעוקבות אחר מדד מסוים, כמו ת"א 35 בארץ או S&P 500  בארה"ב. תעודות סל מאפשרות למשקיעים לקבל חשיפה למגוון רחב של מניות בעסקה בעת ובעונה אחת. 

 טיפ למתקדמים: בעת בחירת אפיק השקעה במניות עליכם להביא בחשבון את רמת המעורבות היום יומית (או חוסר המעורבות) שתרצו. השקעה ישירה במניות מתאימה למי שמוכן להשקיע זמן. למי שאין את הזמן את הידע, יועץ השקעות שמבצע עבורכם את ההשקעות ומסייע בהחלטות, זה כבר סיפור אחר ונרחיב על כך בהמשך. 

אסטרטגיות השקעה במניות

אסטרטגיות השקעה במניות רבות כל כך, שנכתבו על כך ספרים ומאמרים בלי סוף. על קצה המזלג נציין כי יש אסטרטגיות של השקעה לטווח ארוך ויש אסטרטגיות של מסחר קצר טווח. השקעה לטווח ארוך, למשל מסוג "קנה והחזק" מבוססת על הרעיון של רכישת מניות של חברות איכותיות והחזקתן לאורך זמן. יש צורך בעצבים חזקים או בהתעלמות מתנודות קצרות טווח בשוק. אסטרטגיה זו מתאימה למשקיעים שמאמינים בחוזקן וביכולתן של החברות בהן הם משקיעים ורוצים לצמוח איתן.

מצד שני, ישנה השקעה במניות בדרך של מסחר קצר טווח (נקרא לעיתים גם מסחר יומי). כאן המיקוד איננו בטווח הארוך אלא בניסיון לרכב על תנודות מחיר יומיות או אף שעתיות. משקיעים המשתמשים באסטרטגיה זו מנסים לקנות בזול ולמכור ביוקר, בתוך פרקי זמן קצרים מאוד. זוהי אסטרטגיה מאוד מורכבת, שרוב יועצי ההשקעות פחות מאמינים בה. היא נחשבת למסוכנת יחסית ביחס לאסטרטגיות קלאסיות. כמובן שבין שני הקצוות הללו של השקעה במניות ישנן מגוון אסטרטגיות נוספות שחלקן מאוד מתוחכמות. כך למשל שיטה של ניצול תנודות במחיר על פני ימים או שבועות, תוך חיפוש מניות שנסחרות במחיר נמוך מדי ביחס לערכן האמיתי. 

טיפ למתקדמים: בחרו אסטרטגיית השקעה במניות שמתאימה למטרות שלכם וגם לאופי שלכם. אל תנסו לחקות אסטרטגיות של אחרים, אם הן לא מתאימות לכם. עדיף להתייעץ בעניין עם יועץ השקעות, מאשר ליפול ל"מלכודות" שמסכנות את ההון שלכם. 

תפקיד יועץ ההשקעות בהשקעה במניות

יועץ השקעות ממלא תפקיד חשוב בהכוונת משקיעים לקראת השקעה במניות. חשיבות היועץ ניכרת  במיוחד עבור משקיעים שאינם מומחים בתחום. תפקידו העיקרי לספק ייעוץ מקצועי ואובייקטיבי, המותאם לצרכים שלכם ולמטרות שאתם מגדירים. יועץ ההשקעות מסייע בבניית אסטרטגיית השקעה בהתחשב בגורמים כמו גיל המשקיע, מצבו הפיננסי, מטרותיו רמת הסובלנות לסיכון ועוד. אחד היתרונות הראויים לציון של השקעה במניות דרך יועץ השקעות הוא הגישה למידע ולניתוחים מקצועיים. יועצי השקעות בקיאים במחקרי שוק, הם נעזרים בכלי ניתוח מתקדמים וכל הזמן מחפשים מידע על מגמות בשוק. הם יכולים לסייע בזיהוי הזדמנויות השקעה לצד איתותי אזהרה לגבי מניות כאלה ואחרות. 

יועץ השקעות מנטרל את ההיבט הרגשי של השקעה במניות. נזכור כי שוק המניות יכול להיות תנודתי מאוד. רבים מהמשקיעים מתקשים לקבל החלטות רציונליות בתקופות של אי ודאות או של תנודות חדות. יועץ מקצועי יכול לספק פרספקטיבה, שיקול דעת ואובייקטיביות שנחוצים במיוחד בתקופות כאלה. צריך להיזהר מקבלת החלטות פזיזות המבוססות על פחד או על רצון להתעשר במהירות. אגב, יועצי השקעות כפופים לרגולציה מטעם הרשות לניירות ערך. הם מחויבים לפעול לטובת הלקוח, אך אין זאת אומרת שכל היועצים שווים זה לזה. 

טיפ למתקדמים: בעת בחירת יועץ השקעות, שאלו לגבי הרקע המקצועי שלו. אל תהססו לשאול שאלות לגבי אסטרטגית ההשקעה שהוא מעדיף. קבלו מידע מלא לגבי העמלות וכל דבר אחר שחשוב לכם.

ניהול סיכונים בהשקעות מניות

ניהול סיכונים הוא אחד ההיבטים החשובים ביותר שצריך להביא בחשבון לפני שנכנסים להשקיע במניות. שוק המניות מזמן סיכויים אך גם טומן בחובו סיכונים. יועץ השקעות יכול לסייע לכם להבין את הסיכונים ומה ניתן לעשות על מנת לנהל סיכונים ולהקטין אותם. אחת הדרכים המרכזיות לניהול סיכונים במהלך השקעה במניות נקראת פיזור ההשקעות. פיזור ראוי  כולל השקעה במגוון רחב של מניות מסקטורים שונים. ניתן לגוון עם אפיקי השקעה נוספים (כמו אגרות חוב למשל). הרעיון הוא שאם סקטור, מגזר או חברה מסוימת יורדים, ההשפעה על תיק ההשקעות תתאזן בזכות מגזרים אחרים. יועץ השקעות יכול לסייע לכם בבניית תיק מפוזר שמתאים לפרופיל הרצוי לכם. יועץ השקעות יכול לעזור בקביעת "נקודות יציאה" – כלומר הגדרת רמות מחיר שבהן כדאי למכור מניה. המטרה היא לממש רווחים או כדי להגביל הפסדים (סטופ לוס). זוהי אסטרטגיה חשובה שעוזרת להתגבר על תגובות נמהרות ורגשיות בזמנים סוערים בשוק המניות. 

טיפ למתקדמים: ניהול סיכונים לא נועד רק למנוע הפסדים. המטרה הנרחבת היא להגיע לאופטימיזציה של התשואה ביחס לסיכון. יועצים יכולים לכוון משקיעים שצברו כבר ניסיון או ידע, לפתרונות נוספים כגון קרנות גידור. כל זאת מתוך פרופיל הסיכון שלכם כמשקיעים (לכל אחד יש סבלנות ברמה שונה, ביחס לסיכונים).

זכויות בעלי מניות ודגשים נוספים

אם כבר ביצעתם השקעה במניות, כדאי שתדעו דבר מה נוסף. כבעלי מניות, יש לכם כמובן הזדמנויות להרוויח מעליית ערך המניה, אך גם זכויות וחובות מסוימות. למשל אחת הזכויות היא הזכות לקבל דיבידנדים. דיבידנד הוא חלוקה של רווחי החברה לבעלי המניות, בדרך כלל במזומן ישירות לחשבון. חברות מחלקות דיבידנדים כאשר הן מרוויחות מספיק. אך לא כל החברות מחלקות דיבידנדים וגם חברה רווחית לא מחויבת לכך (בוודאי שלא מחויבות לעשות זאת באופן קבוע).

זכות נוספת היא הזכות להצביע באסיפה הכללית של החברה. באסיפות אלו מתקבלות החלטות כמו מינוי דירקטורים, אישור עסקאות מהותיות ושינויים בתקנון החברה. חברות ציבוריות מחויבות לפרסם הודעה על אסיפה כללית מראש, כדי לאפשר לבעלי המניות להתכונן לכך ולהשתתף. כמו כן בעלי מניות זכאים לקבל מידע על פעילות החברה. חברות ציבוריות מחויבות לפרסם דוחות כספיים ודוחות תקופתיים המפרטים על מצבן הפיננסי ומידע נוסף אודות פעילותן העסקית. דוחות אלו מתפרסמים באתרים כגון "מאיה" של הבורסה לניירות ערך ו"מגנא" (מערכת גילוי נאות) של הרשות לניירות ערך.

משקיעים המעוניינים בכך הינם בעלי זכות הצבעה, אך זכות זו הינה גם חובה. החובה להשתמש בזכויות ההצבעה באופן מושכל. אגב, רוב המשקיעים שאינם בעלי עניין, לא מממשים את זכותם להצביע. מבחינת רוב הציבור בארץ, השקעה במניות נעשית מתוך רצון להרוויח מעליות שערים ולא מתוך רצון להשתתף בקבלת החלטות עסקית. 

בניית תיק השקעות מאוזן

השקעה במניות על ידי בניית תיק השקעות מאוזן, היא אחד התפקידים החשובים ביותר של יועץ ההשקעות. תיק מאוזן משלב בין אפיקי השקעה שונים, במטרה להשיג מקסימום תשואה לאור המטרות הנלוות של המשקיע (הגדרת משך זמן ההשקעה, יצירת חשיפה לחו"ל ועוד). 

מניות הן בדרך כלל רכיב מרכזי בתיק השקעות מאוזן. עם זאת, הן לא הכל אלא רק חלק מהתמונה הכוללת של ההשקעות. יועץ השקעות יכול לסייע בשילוב נכון של מניות לצד אפיקי השקעה אחרים כמו אגרות חוב, קרנות נאמנות, תעודות סל, השקעות לא סחירות ועוד. היחס בין האפיקים השונים בתיק נקבע בהתאם לשיקולים כמו גיל המשקיע, מטרות ההשקעה, זמן השקעה רצוי, רמת סיכון רצויה ועוד. 

אגב, בתוך רכיב המניות בתיק, יועץ ההשקעות יכול לסייע בבניית פיזור נוסף. למשל שילוב של מניות מסקטורים שונים (כמו מגזר הטכנולוגיה, ענף פיננסים, תחום אנרגיה וכדומה), מניות צמיחה לצד מניות ערך, וכן מניות של חברות בגדלים שונים (חברות גדולות, בינוניות או קטנות). בנוסף, יועץ ההשקעות יכול לשקול להכניס לתיק מניות מקומיות ובינלאומיות כדי להשיג פיזור נוסף שנקרא פיזור גיאוגרפי. חשוב לזכור כי בניית תיק השקעות היא מלאכה מתמשכת. מדובר בתהליך דינמי שכן השווקים משתנים וכך גם הנסיבות האישיות שלכם כמשקיעים. יועץ השקעות יכול לסייע לכם לבצע התאמות תקופתיות לתיק ההשקעות כדי לשמור על האיזון המתאים וגם כדי להגיב למצב ולתנאי השוק.

טיפ למתקדמים: בעת בניית תיק השקעות, חשבו על התמונה הרחבה. לצד מניות חשבו מה יוכל להשתלב לאור המטרות שלכם. מניות בשילוב אפיקי השקעה אחרים יכולים ביחד ליצור תיק מאוזן שמתאים בדיוק בשבילכם. זכרו כי גיוון הוא היבט מרכזי בניהול סיכונים נבון.

לסיכום

השקעה במניות יכולה להיות דרך מצוינת להגדלת העושר. כעת, יש לכם מושג על יסודות שוק המניות, סוגי ההשקעות השונים ואסטרטגיות השקעה בסיסיות. יועץ השקעות יכול להיות המדריך שלכם, מקור לידע מקצועי, ניתוח אובייקטיבי ומי שמסייע בבניית תיק השקעות מאוזן שמתאים לאופי ולצרכים שלכם. 

צרו קשר

דילוג לתוכן