מכיוון שאנו לא מנסים לנבא את העתיד או לתזמן את השווקים אלא להיות מוכנים בכל רגע לכל התרחשות, שלושה עקרונות מנחים אותנו בייעוץ:
א. להיות ברמת סיכון שבה אנו יודעים שניתן יהיה "לעמוד" פסיכולוגית בירידות.
היום זה הזמן להתחיל לבצע הפחתה של רמת הסיכון הגבוה בתיק ע"י מימוש הרווח מהמניות והעברתו למקומות יותר "יציבים".
אנו נמצאים היום בעולם השקעות שבו מצד אחד המניות נמצאות בשיא ומצד שני מרבית הרווח של התיק מגיע מהן.
חשוב לנהוג בזהירות ובשיקול דעת ולא למהר ולמכור את כל המניות בתיק.
ב. בתיק יהיו רק השקעות שאנו חושבים שיעמדו במשברים וכך נוכל לנצל ירידות להגדלת השקעה במחירים זולים ולהמתין להתאוששות לאחר מכן.
חשוב שהתיק יהיה חשוף לגושי הכלכלות הגדולים והמובילים: צפון אמריקה, אירופה, אסיה ושווקים מתעוררים ולכן גם אם מחר בבוקר "יתפוס" אותנו משבר, ניתן יהיה לפעול בשיקול דעת ובאחריות, ללא לחץ או חשש ממחיקה מוחלטת של השקעות בתיק, ולהגדיל השקעה בכל אחד מהגושים בהתאם להתפתחויות בשווקים.
ג. גיוון תיק ההשקעות במטבעות מובילים בעולם ובראשם הדולר.
היום יותר מתמיד חשובה החשיפה של ההשקעות למט"ח. מרבית ההשקעות באמצעות הדולר גם למניות וגם לאג"ח בשוק האמריקאי. כמו כן צריכות להיות השקעות נוספות המפוזרות במניות בשווקים העולמיים המפותחים וחשופות למטבעות בכל אותם שווקים: אירו, ליש"ט, פר"ש, יין יפני וכדומה.
ההיסטוריה מוכיחה שבכל משבר משמעותי בשווקים, מאז הגלובליזציה: הדוט קום (2000), השווקים האסיאתיים (2006), הסאב פריים (2008), יוון ואירופה (2010), הברקזיט (2015) – הכסף תמיד "בורח" לדולר ומחזק אותו משמעותית מול מטבעות אחרים כולל השקל.
לסיכום,
עם תיק השקעות שיעמוד בקריטריונים אלו אפשר להיות רגועים גם אם השווקים ימשיכו לעלות וגם אם מחר בבוקר תהיה לנו הפתעה ומשבר כלכלי.
הדבר היחיד שעשוי להפריע להצלחת התיק הוא צורך בכספים בטווח של השנה-שנתיים הקרובות. הנחת המוצא בבניית תיק השקעות היא שטווח ההשקעה הוא כחמש שנים ומעלה. במידה והטווח הוא קצר יותר או קיימת מטרה לכספים, חשוב לשקול אם בכלל מומלץ להיות מושקע בשווקים.