איפה כדאי להשקיע בשנת 2024? מסתבר שלא בקרן כספית
האם פיקדון וקרן כספית – OUT ואיגרות חוב קונצרניות – IN?
מסתבר שהשנה החדשה תביא לא מעט תובנות ושינויים בתיקי ההשקעות שלנו.
אייל ביטרמן מנכ"ל, יועץ השקעות ומייסד ׳טלביט׳ מסביר למה לא כדאי להשקיע השנה בקרן כספית ומהי האלטרנטיבה.
אחת השאלות הנפוצות אצל משקיעים היא איפה להשקיע כסף, או במילים אחרות איפה לשים את הכספים שחסכנו כדי ליהנות מתשואות גבוהות. התשובה לכך משתנה בהתאם למספר פרמטרים: סכום הכסף שצברנו, רמת הסיכון הרצויה ובעיקר ממגמות השוק המשתנות והאירועים השונים, שעל פי הם אנו בוחרים את אסטרטגיית ההשקעות שלנו.
אסטרטגיה ההשקעה הנכונה לשנת 2024
בשנתיים האחרונות התחלנו לצאת אט אט ממגפת הקורונה, הבחנו בעלייה בביקוש לסחורות ולקושי הרב בייצור ובאספקה עקב החזרה האיטית של המשק העולמי לתפוקה מלאה. המצב של ירידה בהיצע בשילוב העלייה בביקוש, יצרו עלייה דרמטית באינפלציה העולמית שגררה אחריה עליה בריבית הבנקים המרכזיים בעולם במטרה לנסות ולשלוט בה.
כל אלה גרמו לבחירה באסטרטגיית השקעות בריבית משתנה או צמודות מדד, על מנת להרוויח מהעלייה באינפלציה ובריבית העולמית. אולם, כיום האסטרטגיה השתנתה לחלוטין בשל התקופה המאתגרת כאן בישראל והמלחמה שעדיין לא הסתיימה ופגעה באופן משמעותי בשוק העסקי.
לדברי אייל ביטרמן יועץ השקעות ומנכ"ל ׳טלביט׳: ״לפי הערכתנו המתבססת על מחלקת המחקר של בנק ישראל, מחקרים בחברתנו וכלכלנים נוספים, ארבעה גורמים אמורים להשפיע לרעה על המשק הישראלי בשנים הקרובות: עלייה באבטלה, עלויות המלחמה, מדד המחירים לצרכן השנתי שבמגמת ירידה (הכל עשוי להתהפך) והמשבר בסקטור ההייטק שהחל עוד בשנת 2022 ועדיין לא הסתיים״.
גורמים אלו ללא ספק יפגעו בצמיחה של המגזר העסקי ובהכנסה הפנויה של המשק הפרטי. ההערכה היא שבנק ישראל יתחיל בתהליך של הפחתת הריבית ברבעון הראשון של (כבר הניצנים החלו ב 1/2024), על מנת לעודד את המגזר העסקי בלקיחת הלוואות להמשך התפתחות עסקית, כמו גם כדי להקל על הלוואות המשכנתא של המגזר הפרטי ולהגדיל את ההכנסה הפנויה שלו לצריכה.
איפה בכל זאת כדאי להשקיע?
הפחתת הריבית וירידה באינפלציה, ישפיעו לרעה על ההשקעות בריבית משתנה ויטיבו עם השקעות בריבית קבועה, לכן המומחים של טלביט ממליצים בתקופה הקרובה לצמצם את ההשקעות בריבית משתנה ולהגדיל ההשקעות באג"ח קונצרני, לטווח קצר, בדירוג השקעה באמצעות קרנות סל ומדדים בתיקים.
כדי ליהנות מהשקעה בטוחה, אתם צריכים יועץ השקעות פרטי לצידכם!
לפגישת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות >>>
למה דווקא אג"ח קונצרני ולא קרן כספית?
בשנים האחרונות השקעה בקרן כספית הייתה פופולרית מאוד, הקרן חשופה לנכסים סולידיים (בסיכון נמוך), היא מאפשרת נזילות גבוהה, עמלות נמוכות, ללא הגבלה של סכום ההשקעה, מס המחושב רק על הרווח הריאלי ועוד מגוון יתרונות. אולם, כפי שאמרנו עולם ההשקעות חווה טלטלה, ולכן היום הקרנות הכספיות פחות אטרקטיביות ביחס לאחרות. כך לדוגמה הקרנות הכספיות מגלמות היום (ינואר 2024) תשואה שנתית ממוצעת של 4.4%, לעומת האג"ח הקונצרני אשר מגלם תשואה שנתית ממוצעת של 5.8% (או 3.1% + הצמדה למדד). בנוסף, כמעט כל הקרנות הכספיות "הקפיצו" את דמי הניהול בעשרות /מאות אחוזים.
בנוסף לפערי התשואה בין קרן כספית ואג״ח קונצרני, הפחתת הריבית תיצור עליית מחירים ורווחי הון באג"ח הקונצרני בנוסף לתשואה השנתית. לדברי ביטרמן: ״הכלכלה העולמית נמצאת באי-וודאות גדולה, ולכן כחלק מניהול הסיכון בתיקי הלקוחות שלנו – אנחנו תמיד לוקחים בחשבון תסריט קיצוני הפוך לחלוטין למה שאנחנו מעריכים. במידה והמגמה בישראל ובעולם תתהפך: הצמיחה תחודש, האינפלציה תעלה ואיתה גם הריבית, הפגיעה במקרה זה בהשקעה באג"ח לטווח קצר תהיה מינימלית והנמוכה ביותר ביחס לכל ההשקעה סולידית אחרת״, כך מסכם.
העדפה להשקעות סולידיות באמצעות מדדים
השקעה סולידית צריכה להיות רק ברמת ביטחון גבוהה עם תוחלת חיובית וללא הימורים מיותרים. ״אנחנו ממליצים להתמקד בחברות מבוססות שעברו כבר משברים ולא להמר על חברות קטנות שרוב הונן מבוסס על הלוואות״, מסביר ביטרמן. כיום כל חברה ולא משנה מה גודלה עשויה להיקלע למשבר וליפול. השקעה באמצעות מדדים המכילים עשרות אג"ח מאפשרת לפזר בצורה מושכלת את הסיכון ולנטרל כמעט לחלוטין את ההשפעתה של אג"ח בודדת על ההשקעה.