כיצד ההשקעות שלך ערוכות לירידות בשווקים בימים האחרונים (16/02/2018)
להלן ניתוח קצרצר ותמציתי כיצד מומלץ להתנהל עם תיק ההשקעות בתקופה זו.
Photo by Brett Zeck on Unsplash
מה קורה בשווקי ההון?
ביומיים האחרונים אנחנו חווים ירידת מחירים גדולה יותר ממה שהורגלנו בשנתיים האחרונות. אם ניקח את השוק האמריקאי כדוגמה אזי ביומיים האחרונים היו ירידות בשיעורים של 2.1% ו- 4.1% בהתאמה.
כמובן שביחד עם הירידות כל התקשורת "התגייסה" לעניין והחלה לזרוע פחד ובהלה. מספיק רק לחשב את כמות הפעמים שקראנו או שמענו את המילים: התמוטטות, קריסה, משבר, צלילה וכדומה בימים אלו.
לפני שננסה להבין מדוע יש ירידות חשוב לנו קודם כל להציג ויזואלית איך הדברים נראים:
להלן גרף שוק המניות האמריקאי בשנתיים האחרונות:
בגרף ניתן לראות בבירור שלאחר עלייה כמעט ליניארית ללא תיקונים בשנתיים האחרונות בשיעור של 56%, אין לנו עדיין מה להתרגש מ"הוצאת אויר" וירידות בשיעור של 8%. התנהגות הגרף האמריקאי דומה מאוד להתנהגות שאר גושי הכלכלות המרכזיים בעולם: אירופה, אסיה ושווקים מתעוררים.
מדוע הירידות החלו?
הסיבות הרשמיות לירידות בימים האחרונים הן דווקא חיוביות ולא שליליות. אין לנו משבר צבאי, פוליטי או כלכלי משמעותי בעולם – המתיחות עם צפון קוריאה פחתה, המזרח התיכון נשאר אותו הדבר, ובכל הכלכלות המובילות בעולם אנחנו רואים צמיחה כלכלית.
לירידה בשווקים יש שתי סיבות מרכזיות: כלכלית וטכנית:
1. כלכלית
בניגוד לכלכלות האירופאיות והאסיאתיות הצומחות באיטיות ובעקביות, ביומיים האחרונים התפרסמו נתונים כלכליים מהשוק האמריקאי שאותתו על צמיחה מואצת בשוק:
א. השכר הממוצע לשעה עלה מעבר לציפיות.
ב. כמות המשרות הפנויות עלתה מעבר לציפיות.
ג. סקר המגזר התעשייתי הראה שחלה עלייה משמעותית ברכישות ובהשקעות של המגזר העסקי – הרבה מעבר לציפיות.
הצמיחה המואצת מעלה את החשש לעלייה באינפלציה בארה"ב ואחריה עלייה בריבית מעבר לתחזית.
עלייה בריבית עשויה להיות בעייתית מכיוון שהעלות של האשראי וההלוואות למגזר העסקי והפרטי יעלו ויקשו על הלווים לעמוד בתשלומים. בנוסף, עלייה בריבית מעלה את התשואה השנתית על השקעה באגרות חוב ויוצרת אלטרנטיבה פחות מסוכנת להשקעה במניות.
2. טכנית
בשנים האחרונות חלק משמעותי מהמסחר במניות בשווקים העולם מתנהל בצורה אוטומטית באמצעות מחשבים – "אלגו-טריידינג". מבחינת המחשבים ברגע שאחד הפרמטרים שנלקחים בחשבון בקבלת החלטות לא עומד בקריטריונים, מתבצעת פעולה באופן אוטומטי ללא שיקול דעת או הסתכלות רחבה יותר.
ברגע שמתחיל גל של מכירות מצד המחשבים שמוריד את השווקים מספר אחוזים הוא מפעיל את "הטריגר" במחשבי אלגו-טריידינג אחרים. זו הסיבה שאנחנו רואים משנות האלפיים שכמעט כל ירידה בשווקים, גם אם היא לימים בודדים ואחריה השווקים עולים לשיאים חדשים" מלווה בימים הראשונים בירידות חדות.
שילוב של חשש המשקיעים מעלייה חדה בריבית ביחד עם לחץ מכירות מצד האלגו-טריידינג יצר בשלב זה "סערה גדולה" בתקשורת הרבה מעבר לפרופורציות האמיתיות.
כיצד כדאי להתנהל עם תיק ההשקעות?
איננו מציעים לבצע פעולה כלשהי בשלב הזה: לא מכירה ולא קניה!
מבחינתנו יכולים להיות שלושה תרחישים אפשריים ולכולם תיק ההשקעות שלך ערוך:
תרחיש 1: התאוששות ועלייה בשווקים.
השווקים ימשיכו להיות "עצבניים" אך בסופו של דבר כל הסערה תשכח, התקשורת תעבור לנושא אחר והשווקים יחזרו לטפס.
בתסריט זה טוב שלא בוצעה פעולת מכירה מכיוון שכל מי שמנסה לתזמן את השוק , לצאת עכשיו ולחזור בחידוש העליות סביר שייכשל – ביציאה הוא מקבע את ההפסד שלו מהימים האחרונים ועד שהוא יחזור הוא יפסיד את כל העליות הראשוניות והמשמעותיות ביותר.
תרחיש 2: עמידה של השווקים במקום.
בתרחיש זה סביר שנמשיך להישאר במצב של חוסר וודאות, עצבנות ותנודתיות גבוהה בשווקים.
חשוב להמשיך לעקוב אחר פרמטרים כלכליים נוספים ולראות לאיזה כיוון נוטות הכלכלות המובילות בעולם.
כל עוד השוק לא "בחר" כיוון, אין מה לנסות לחזות את העתיד ולהמר על כיוונו – הסיכוי להרוויח שקול לסיכוי להפסד ולכן אין כל צורך להיכנס לסחרור ולבצע פעולות מיותרות שלמעט עמלות ועלויות, אין תועלת בצדן.
תרחיש 3: המשך הירידות בשווקים
השווקים ימשיכו להיות "עצבניים" והירידות בשווקים יימשכו ואיתם הלחץ הפסיכולוגי מצד התקשורת.
קשה מאוד להעריך את מהירות ועוצמת התרחיש אבל זו גם הזדמנות לניצול הפאניקה וירידת המחירים לצורך הגדלת השקעה במחירים זולים על מנת שבהתאוששות הרווח יהיה גדול.
אזהרה
אזהרת השקעה
הניתוח מפורסם כשירות לציבור, חינם וללא מחויבות.