איך לזהות הונאות בהשקעות?
Image by Sammy-Williams from Pixabay
בימים האחרונים התפרסם מקרה נוסף של הונאת משקיעים. כואב הלב איך משקיעים שעבדו קשה וחסכו במשך זמן רב מאבדים בבת אחת חלק ניכר מהחסכונות שלהם לנוכלים שמטרתם היחידה היא לפתות לקוחות ולגזול את כספם.
ברוב המוחלט של המקרים דפוס הפעולה דומה מאוד: הכל מתחיל מאיש מקצוע או "גורו" בהשקעות, הפוגש משקיעים פוטנציאליים, מציג להם את תשואות העבר ה"פנומנאליות" שלו ומבטיח להם שגם בעתיד התשואות יהיה זהות (לפעמים הוא אף מבטיח תשואה קבועה, גבוהה וידועה מראש).
התשואות תמיד גבוהות יותר משניתן להשיג בהשקעות "רגילות" בשוק ההון או בנדל"ן והדבר היחיד שצריך לעשות על מנת "לרכב על גל ההצלחה" הוא להעביר סכום כספי הנע בין עשרות אלפים למיליונים של שקלים לחשבון ההשקעות של הגורו והוא כבר ינהל את הכספים ויעביר את הרווחים בחזרה אחת לתקופה.
בתחילה הכל "ורוד", הלקוחות מקבלים דו"ח תקופתי על הרווחים שההשקעות הניבו להם ולעיתים הרווח מועבר אליהם ישירות לחשבון הבנק. לאחר מספר העברות של הרווח לחשבון הבנק, חלק מהלקוחות מתפתים ומעבירים סכום כסף נוסף לגורו על מנת שהרווח יהיה גדול יותר בעתיד.
בשלב מסוים, לרוב בהפתעה ובבת אחת, חשבון הבנק של הלקוחות לא מזוכה יותר ברווחים. חלק מהלקוחות מנסים להשיג את הגורו והוא או שנעלם או שמתחיל "למרוח" אותם בכל מיניי תירוצים של פרוצדורה או בעיות בבנק שמנעו ממנו להעביר אליהם את הרווחים.
הגורו מנסה למשוך עוד ועוד זמן עד שבשלב מסוים חלק מהלקוחות מבינים שיש כאן בעיה משמעותית ומגישים תלונה במשטרה או ברשות לניירות ערך. ואז, מתחילה כל סאגת עצירת הפעילות של הגורו, חקירתו והקפאת נכסי חברת ההשקעות שלו.
בחקירה מתברר שהגורו כלל לא השקיע את הכספים כמו שהבטיח אלא השתמש בחלקם לצרכיו הפרטיים – רכב יוקרה או בית חדש, ובחלקם אכן ביצע השקעות, אך לא כמו שהבטיח אלא השקעות ברמת סיכון גבוהה יותר משמעותית (שכמובן לעולם לא היה מסכן את כספו בהשקעות כאלו).
בסופו של דבר נשארים מרבית הלקוחות עם לב שבור וחור בכיס ולא מבינים איך "נמחקו" להם חסכונות של שנים.
גם במקרה האחרון, שהתפרסם בגלובס, הדפוס דומה.
לפי החשד, וחשוב לנו להדגיש שמדובר עדיין בחשד, מי שהיה בתפקיד הגורו הוא מיכאל בן ארי הבעלים של חברת ההשקעות EGFE.
לפי החשד, מיכאל נפגש עם לקוחות פוטנציאליים והציג להם את תשואות הקרנות שלו "לכאורה תוך הטעיית משקיעים והצגת מצגי שווא". בדרך זו "גייס בן ארי ממאות משקיעים עשרות מיליוני שקלים ללא היתר או תשקיף, כמתחייב מהוראות החוק."
כספי המשקיעים, לפי החשד, "לא הועברו לטובת ההשקעה המובטחת, אלא לחשבונות הקשורים לבן ארי ולמקורביו, לרבות חשבונות בחו"ל. וזאת, לצורך שימושו האישי בכספים אלה או בחלקם."
וכמו תמיד, "רשות ני"ע עושה בימים אלה מאמצים להגיע לכספים שהעבירו המשקיעים לחברת EGFE ולברר מה עלה בגורלם."
ובסוף לצערנו מי שמשלמים את המחיר הם המשקיעים "המצויים בערפל בכל הנוגע לעתיד כספם וחלקם במצב נפשי קשה. הם מנסים לאתר כל שבב מידע כדי להבין אם איבדו את חסכונותיהם."
אנחנו בטלביט יועצים פיננסי ניתחנו בשנים האחרונות מאות הצעות השקעה עבור לקוחותינו והצלחנו לתמצת את הניתוח לארבעה עקרונות בסיסיים שיעזרו לכם להבין האם ההצעה שקיבלתם אטרקטיבית או בעייתית ומסוכנת:
נזילות,
מהי רמת הנזילות של ההשקעות?
האם ההשקעות סגורות לטווח ארוך או ניתן למכור (להנזיל) אותן בכל עת?
מה קורה אם מנזילים? האם יש קנס או איבוד של התשואה?
ככל שנצליח להנזיל (למכור) את ההשקעות במהירות כך נצליח לעלות על התרמית מהר יותר ולמזער נזקים.
אם ניקח לדוגמא תיק השקעות המושקע במניות בבורסה, מהרגע שהמניות נמכרות ועד שהכסף מזוכה בחשבון עוברות 24 שעות. גורו השקעות שמתחיל ל"תרץ" מדוע המכירה לוקחת יותר זמן צריך להדליק נורה אדומה.
גם בהשקעות בקרנות נדל"ן או קרנות אלטרנטיבה אחרות הזמן הסביר לנזילות צריך להיות מספר שבועות ולא יותר.
ברגע שהתנאי לנזילות הוא מספר חודשים ויותר צריך לקחת בחשבון שאם תהיה תרמית יעבור זמן רב עד אשר ניתן יהיה לעלות עליה ולמנוע את החמרת הנזק.
דבר נוסף, כדאי לבדוק האם יש תנאים לא הגיוניים להנזלת הכספים. אם יש קנס גבוה או מאבדים תשואה שנתית זה אומר שהגורו לא כל כך רוצה שתהיה לכם אפשרות להנזיל את הכספים ולכן הוא מאוד מקשה עליכם.
נזילות תוך ימים וללא קנסות היא איתות חיובי.
נזילות לאחר מספר חודשים ועם קנסות היא איתות שלילי.
שקיפות,
כיצד ניתן לקבל מידע על ההשקעות?
האם אנחנו תלויים בגורו על מנת לקבל מידע על ההשקעות, שוויין והתשואות שהשיגו או שניתן דרך צד שלישי (בנק, או גוף פיננסי אחר) לקבל דו"חות ומידע אובייקטיבי ומהימן?
אחד הסיכונים הגדולים ביותר בהשקעות אצל גורו היא העובדה שצריך להעביר לחשבון המסחר שלו את הכספים ומאותו רגע והילך אנחנו תלויים בו ובדו"חות שלו על מנת לדעת מה קרה לכספים שלנו.
אם הגורו יחליט לקחת חלק מהכספים לשימושו האישי – לעולם לא נדע מזה, בעיקר שבדיווחים שהוא יישלח לנו הוא יכול להציג את הכספים כהשקעות עם תשואה. רק כאשר נדרוש את הכספים נבין את גודל הבעיה.
הדרך המרכזית להתמודד עם בעיה זו היא לא להעביר את הכספים לחשבון הגורו אלא לחשבון של נאמן או לחשבון בנק ייעודי למטרה זו ולתת לגורו הרשאה לבצע פעולות (השקעות) בחשבון למעט העברה כספית.
אפשרות נוספת היא שהגורו ייתן לנו הרשאה לצפות בנעשה בחשבון ההשקעות, בדרך זו נוכל לראות כיצד מבוצעות ההשקעות ואם יש פעולות חריגות בחשבון.
שקיפות בחשבון ההשקעות ללא תלות בדו"חות של הגורו היא איתות חיובי.
חוסר שקיפות בנעשה בחשבון ותלות בגורו לקבלת מידע על ההשקעות היא איתות שלילי.
שליטה,
האם במקרה חירום ניתן לקחת את השליטה על ההשקעה לידנו?
האם ניתן להחליף את הגורו במנהל השקעות אחר במידה ואנחנו לא מרוצים מביצועיו או מהשירות שלו או שזו "חתונה קתולית" ואנחנו "תקועים" איתו? האם ההשקעות רשומות על שמנו או על שם הגורו?
כאשר מדובר בהשקעות נדל"ן, האם הנכס או חלקנו היחסי בנכס רשום על שמנו?
כאשר מדובר בהשקעות בשוק ההון האם הכספים מתנהלים בחשבון על שמנו או שיש נאמן לכספים?
כפי שכבר ציינו, בהרבה הצעות השקעה אנו נדרשים להעביר כסף לגורו לצורך ניהולה. הבעיה הגדולה היא שמרגע שהכספים עברו לגורו, השליטה כבר לא בידיים שלנו אלא בידיים שלו ועל מנת לקבל את הכספים בחזרה אנחנו אמורים להסתמך על הרצון הטוב שלו.
מאוד חשוב לבדוק האם קיימת דרך בה נוכל להעביר את ההשקעות לידיים שלנו ולהיכנס לנעלי הגורו, אפילו רק בשביל שנוכל להיפטר ולמכור את ההשקעות כמה שיותר מהר.
נושא חשוב נוסף הקשור לשליטה הוא האם בהסכם ההשקעות שנחתם עם הגורו קיימת אפשרות לגורו לשנות את מדיניות ההשקעות והתגמולים באופן חד-צדדי על-ידו או שמדיניות ההשקעות יכולה להשתנות רק באישורכם. אחד הדברים החשובים ביותר הוא שתהיה לנו וודאות מלאה שמה שסוכם לפני ביצוע ההשקעות יהיה תקף גם תוך כדי ביצועה!
אנחנו מבטיחים, ברגע שהגורו יודע שבכל רגע אפשר לקחת ממנו את הכספים בחזרה הוא יהיה הרבה יותר זהיר ושירותי כלפיכם ולא ייווצר מצב שלא "יחזור לטלפון שלכם".
כאשר ההשקעות רשומות על שמנו ויש לנו אפשרות להחליף את הגורו בכל עת זה איתות חיובי.
"חתונה קתולית" עם הגורו ואפשרות לשינוי הסכם ההשקעה באופן חד-צדדי על-ידו זה איתות שלילי.
ידע בסיסי בתחום,
האם יש לנו ידע כיצד מרוויחים וכמה אפשר להפסיד בהשקעות?
לעולם, לעולם, לעולם לא לבצע השקעות בתחום שאין לנו ידע בסיסי לגביו.
מהו ידע בסיסי? כיצד קונים ומוכרים את ההשקעות, מהו פוטנציאל הרווח בתחום ומהו הסיכון בהשקעה (האם כל הכסף יכול להימחק?).
ידע חשוב נוסף הוא כיצד הגורו משערך את שווי ההשקעות ואת הרווח?
אם ההשקעות נסחרות בבורסות ברחבי העולם או בפלטפורמות מסחר ציבוריות או אינטרנטיות אחרות אזיי אין לנו בעיה מכיוון שבכל רגע נתון ניתן לדעת מה שווי ההשקעה.
אם מדובר בהשקעות אלטרנטיביות ולא סחירות חשוב לנו לברר האם קיים גוף פיננסי אובייקטיבי המפרסם סקירות ושערוכים של ההשקעות בתחום או שהיחיד שמשערך את ההשקעה ואת הרווח הוא הגורו.
בכל השקעה חשוב שיהיה לך ידע בסיסי על מנת שתוכל להבחין מהר מאוד מתיי בעל המקצוע ממולך "מסבן" אותך ומעגל פינות ומתיי הוא מקצוען שיודע את העבודה.
נושא נוסף הוא המיסוי על ההשקעות, חשוב מאוד לדעת כמה מס נשלם במידה ויהיה רווח ומה קורה במקרה של הפסד – האם ניתן לקזז את ההפסד עם השקעות אחרות?
כבר יצא לנו גם לפגוש לקוחות שאמנם יצאו ברווח אבל התברר שהמס קיצץ להם כמעט 50% מהרווח ובנוסף הם פתאום נדרשים לדווח לרשות המיסים בארץ ולרשויות בחו"ל על ההשקעות. כמובן ששכירת רואה חשבון וביצוע הדיווח הפחית להם עוד חלק מהרווח.
רק לאחר שיש לנו ידע בסיסי בנושאים אלו: קניה, מכירה, סיכוי, סיכון ומס יש טעם לנסות ולנתח את ההצעה שקיבלנו אחרת אנחנו לא משקיעים אלא מהמרים וכמו בקזינו: הסיכויים יהיה נגדנו.
מסקנות ופעולות
לא תמיד עקרונות הנזילות, השקיפות והשליטה מתקיימים במלואם. לפעמים רק חלק ולפעמים הרוב.
ככל שעקרונות אלו מתקיימים כך הסיכוי ש"תיפלו" להונאת משקיעים פוחתת משמעותית.
בכל מקרה העקרון הרביעי – ידע בסיסי בתחום, הוא הקריטי והחשוב ביותר.
לדעת כיצד ההשקעה מתנהלת, מה הסיכוי ומה הסיכון זה הבסיס להצלחה בכל השקעה.
אנחנו מאמינים שבתחומים חשובים אחרים בחייכם, למשל בריאות, זוגיות או ילדים, אתם לא פועלים בלי ידע מינימלי כלשהו, כך גם בהשקעות.
זיכרו את הקלישאה שמתמצתת הכל:
השקעה ללא ידע היא דרך חוקית להעברה כסף ממשקיעים טיפשים למשקיעים חכמים.
לקריאה נוספת
לקריאה נוספת על הונאת המשקיעים האחרונה:
גלובס, המשקיעים שוב איבדו הכול: כך עבדה על פי החשד הונאת הפונזי החדשה בשוק ההון
ויינט, "הונאת הפונזי הגדולה בישראל": 400 משקיעים תובעים את מייק בן ארי
כלכליסט, "עקיצת הפונזי הגדולה בארץ": מאות משקיעים הגישו בקשת פירוק נגד EGFE של מיכאל בן ארי
דה מרקר, רשות ניירות ערך: מיכאל בן ארי חשוד בהונאת משקיעים ב-300 מיליון שקל
לקריאה נוספת על טלביט יועצים פיננסים:
לסקירות נוספות על השקעות ושוק ההון
הכירו את היועצים מאחורי טלביט יועצים פיננסים
ליצירת קשר
אזהרה
אזהרת השקעה
הניתוח מפורסם כשירות חינם לציבור וללא מחויבות.