בגרף ניתן לראות בבירור שלאחר עלייה כמעט ליניארית ללא תיקונים בשנתיים האחרונות בשיעור של 56%, אין לנו עדיין מה להתרגש מ"הוצאת אויר" וירידות בשיעור של 8%. התנהגות הגרף האמריקאי דומה מאוד להתנהגות שאר גושי הכלכלות המרכזיים בעולם: אירופה, אסיה ושווקים מתעוררים.
מדוע הירידות החלו?
הסיבות הרשמיות לירידות בימים האחרונים הן דווקא חיוביות ולא שליליות. אין לנו משבר צבאי, פוליטי או כלכלי משמעותי בעולם – המתיחות עם צפון קוריאה פחתה, המזרח התיכון נשאר אותו הדבר, ובכל הכלכלות המובילות בעולם אנחנו רואים צמיחה כלכלית.
לירידה בשווקים יש שתי סיבות מרכזיות: כלכלית וטכנית:
1. כלכלית
בניגוד לכלכלות האירופאיות והאסיאתיות הצומחות באיטיות ובעקביות, ביומיים האחרונים התפרסמו נתונים כלכליים מהשוק האמריקאי שאותתו על צמיחה מואצת בשוק:
א. השכר הממוצע לשעה עלה מעבר לציפיות.
ב. כמות המשרות הפנויות עלתה מעבר לציפיות.
ג. סקר המגזר התעשייתי הראה שחלה עלייה משמעותית ברכישות ובהשקעות של המגזר העסקי – הרבה מעבר לציפיות.
הצמיחה המואצת מעלה את החשש לעלייה באינפלציה בארה"ב ואחריה עלייה בריבית מעבר לתחזית.
עלייה בריבית עשויה להיות בעייתית מכיוון שהעלות של האשראי וההלוואות למגזר העסקי והפרטי יעלו ויקשו על הלווים לעמוד בתשלומים. בנוסף, עלייה בריבית מעלה את התשואה השנתית על השקעה באגרות חוב ויוצרת אלטרנטיבה פחות מסוכנת להשקעה במניות.
2. טכנית
בשנים האחרונות חלק משמעותי מהמסחר במניות בשווקים העולם מתנהל בצורה אוטומטית באמצעות מחשבים – "אלגו-טריידינג". מבחינת המחשבים ברגע שאחד הפרמטרים שנלקחים בחשבון בקבלת החלטות לא עומד בקריטריונים, מתבצעת פעולה באופן אוטומטי ללא שיקול דעת או הסתכלות רחבה יותר.
ברגע שמתחיל גל של מכירות מצד המחשבים שמוריד את השווקים מספר אחוזים הוא מפעיל את "הטריגר" במחשבי אלגו-טריידינג אחרים. זו הסיבה שאנחנו רואים משנות האלפיים שכמעט כל ירידה בשווקים, גם אם היא לימים בודדים ואחריה השווקים עולים לשיאים חדשים" מלווה בימים הראשונים בירידות חדות.
שילוב של חשש המשקיעים מעלייה חדה בריבית ביחד עם לחץ מכירות מצד האלגו-טריידינג יצר בשלב זה "סערה גדולה" בתקשורת הרבה מעבר לפרופורציות האמיתיות.