ישראלים הפסידו בשנה האחרונה מאות מיליונים בהשקעות אלטרנטיביות

Businessman grabs the head in open space office with business chart at the wall
למרות השם (הלא טוב) שיצא בשנה האחרונות להשקעות אלטרנטיביות, חשוב להבין שהן לא בהכרח גרועות.
״יש לבדוק היטב ולדעת את החסרונות כי תמיד יציגו לכם רק את היתרונות, רגע לפני שנכנסים להשקעות אלטרנטיביות״
מסביר אייל ביטרמן מנכ"ל "טלביט" המתמחה בייעוץ השקעות.

השקעות אלטרנטיביות הפכו לפופולריות בקרב משקיעים, במיוחד עבור משקיעים מתוחכמים ועתירי הון שהסיטו חלק מכספם להשקעות אלטרנטיביות שונות, כמובן על חשבון השקעות בשוק ההון. למעשה, השילוב בין השקעות בשוק ההון לאלטרנטיבות שאינן בשוק ההון, יוצרות תמהיל השקעה מאוזן שאמור לשפר את ביצועי תיק ההשקעות לאורך ציר הזמן. עם זאת, בהשקעות אלטרנטיביות ישנם מספר סיכונים כמו סיכון הנזילות שעומד במבחן בשנה האחרונה, קושי במשיכת הכספים בזמן משבר או מכירת ההשקעה.

לדברי אייל ביטרמן מומחה בייעוץ השקעות לשוק הפרטי ומייסד חברת ׳טלביט׳: ״השקעות אלטרנטיביות הן לא מסוכנות, אך יש צורך לדעת לבחור נכון את אפיקי ההשקעה ולהכיר היטב את כל החסרונות רגע לפני שנכנסים. חוסר הידע ואי התאמת ההשקעה למשקיעים, גרמו לכך שרבים הפסידו מאות מיליוני שקלים בהשקעות האלטרנטיביות בשנה האחרונה״.

לפני שנצלול לחסרונות, נסביר כי השקעות אלטרנטיביות אמורות להיות ׳אלטרנטיבה׳ להשקעה בשוק ההון המסורתי כמו מניות ואג"ח, והן עשויות לכלול מגוון אפיקי השקעה בהון פרטי שאינם נסחרים באופן פומבי כדוגמת הלוואות חברתיות, BtoB PtoB, השקעות בנדל"ן בחו"ל, במולטי פאמלי במגה פרויקטים, קרנות גידור, קרנות פרייבט אקוויטי, הון סיכון, השקעות בחברות מתחומי תעשיה מגוונים כמו הייטק, פארמה, תשתיות, נדל״ן וכו׳.

מוצרים זהים להשקעות האלטרנטיביות גם בשוק המסורתי

חשוב להבין שכיום רוב המוצרים הקיימים בהשקעות אלטרנטיבות מוצעים גם בשווקים הפיננסים המסורתיים כמו הבורסה, מניות ואג"ח וגופי ההשקעה המפוקחים. לדוגמה, ניתן להשקיע בקרן להלוואות, בנדל"ן בחו״ל וכך הלאה. מובן שקיימים מוצרים ייחודיים להשקעות אלטרנטיבות, אך לא בטוח שדמי הניהול הגבוהים, דמי ההצלחה והחסרונות הנוספים שעליהם נפרט מייד אכן הופכים אותן למשתלמות לאורך זמן. דבר נוסף, מדובר על השקעה שאינה שקופה, כמו גם תוחלת הרווח שלה שאינה גבוה ביחס לשוק ההון.

הבנת החסרונות תאפשר לכם קבלת החלטות מושכלת ולמנוע הפסדים

חוסר נזילות של ההשקעות

השקעות אלטרנטיביות ידועות כפחות נזילות ביחס להשקעות המסורתיות, כך שמדובר על חיסרון בתקופות חסרות יציבות או כאשר זקוקים לכסף באופן מיידי. המשמעות היא שלעיתים (כמו בהשקעה בהון פרטי) יש להמתין זמן מה טרם ניתן לצאת מההשקעה, קשה יותר למכור את ההשקעה או למשוך את הכספים בזמן. לדוגמה, אם בחרתם בהשקעת נדל"ן בחו"ל ולא בחנתם את היתרונות אבל בעיקר את החסרונות והיכן אתם יכולים למצוא את עצמכם בתרחיש הגרוע ביותר או בתחום ההשקעות האלטרנטיביות, אתם עשויים להגיע למצב שבו ייקח זמן רב למכור את הנכס בקבוצה או ההשקעה הישירה, ולבל נשכח כי ערכו מושפע ממצב השוק המשתנה.

עלויות גבוהות

ידוע כי בהשקעות אלטרנטיביות העמלות ודמי הניהול גבוהים יותר ביחס להשקעות בשוק ההון. הסיבות לכך הן המומחיות והמשאבים הנדרשים לניהול אסטרטגיות ההשקעות, הנחשבות למורכבות מטבען. ״העמלות והעלויות הגבוהות יוצרות חסם כניסה ועשויות להפחית באופן משמעותי את התשואות״, מסביר ביטרמן וממשיך, ״נזכיר כי לעיתים מדובר על מספר עמלות בהשקעה אחת, כך לדוגמה קרנות גידור עשויות להכיל בנוסף לדמי הניהול עמלות על הצלחה, השקעות הון פרטיות כוללות עמלות עבור בדיקת נאותות, עלויות עסקה, שרשרת של נותני שרות שכל אחד מהם "גוזר את הקופון שלו" בדרך ועוד״. 

היבט הסיכון

השקעות אלטרנטיביות נחשבות למסוכנות יותר ביחס להשקעות בשוק ההון, בעיקר בשל חוסר השקיפות והמורכבות שלהן. אם ניקח לדוגמה השקעות פרטיות, נראה כי קיימים בהן סיכונים בהיבט העסקי, הרגולטורי, סיכון שוק וכו׳. גם השקעות דומות כמו נדל״ן עשויות להיות מושפעות ממחירי השוק וככלל ההשקעות הללו מושפעות ממצב השוק, מלחמות, רפורמות וכו׳.

 

״ההמלצה שלי למשקיעים היא להעריך היטב את הסיכונים הקיימים בהשקעות אלטרנטיביות. אומנם גיוון תיק ההשקעות הוא מבורך, אך לעיתים הסיכונים הגדולים, העמלות הגבוהות וחוסר הנזילות של ההשקעות עשויים להפוך את ההשקעה למסוכנת מידי ולא כדאית״, מסכם ביטרמן. אם נכניס לשיקולים גם את מצב השוק בהקשר להפסדים של מאות מיליוני השקלים שהיו למשקיעים בשנה האחרונה, נראה כי הבדיקה חייבת להיות פי כמה וכמה מדוקדקת.

Further Reading

לקריאה נוספת

רגע לפני שבוחרים בהשקעות אלטרנטיביות, בואו להתייעץ עם מומחי השקעות.