14/09/22: סקירה קצרה על תהליך עליית הריבית בעולם

סקירה קצרה על תהליך עליית הריבית בעולם

Image by Pramit Marattha from Pixabay

שלום רב,

אנחנו בתקופה רועשת וגועשת.
היום כבר אין שחור או לבן בתחום הכלכלי וכבר קשה לדעת מה טוב לכלכלה העולמית ומה לא. האם עלייה בשיעור האבטלה רעה לשוק מכיוון שיש פחות צמיחה והסקטור העסקי מפטר? או שהיא טובה מכיוון שיש פחות כסף לצריכה ולעליית מחירים?
בסופו של יום כל ההערכות הכלכליות ותחזיות האינפלציה של משקיעים פרטיים, בעלי עניין, בתי השקעות, קרנות השקעה, קרנות גידור, גופי ביטוח ופנסיה ואנליסטים עצמאיים מתנקזים למספר אחד בלבד – מה תהיה הריבית במשק.
מדוע הריבית במשק כל כך חשובה? לריבית השפעה עצומה על הפעילות העסקית והאשראי במשק.

ריבית גבוהה מידיי "מדכאת" פעילות כלכלית: הלוואות יקרות, פיטורי עובדים, הפחתת צריכה במגזר הפרטי וירידה בביקוש למוצרים ושירותים אשר בסופו של דבר מורידים את מדדי המחירים.
מהצד השני ריבית נמוכה מידיי מעודדת פעילות כלכלית "מוגברת": הלוואות זולות, גיוס עובדים, הצריכה גדלה במגזר הפרטי והביקוש עולה למוצרים ושירותים ומדדי המחירים עולים.
מכיוון שכולנו, כל היום, חשופים לסקירות כלכליות ולתחזיות שונות, החלטנו בטלביט לנתח את הדברים אחרת – במקום לנסות ולחזות אם הריבית תמשיך לעלות, בחרנו לבדוק מה עשויה להיות ההשפעה של עליית הריבית על השווקים הפיננסים.

את הבדיקה נבצע על השוק הגדול בעולם – השוק האמריקאי.

רצ"ב גרף המשווה את השינויים בריבית הבנק המרכזי בארה"ב ביחס לביצועי שוק המניות האמריקאי.
בעשרות השנים האחרונות היו רק שתי תקופות בהן תהליך העלייה בריבית היה משמעותי:

תקופה ראשונה: מאמצע שנות התשעים ועד משבר הדוט קום בשנת 2000.

תקופה שנייה: משנת 2004 ועד משבר הסאב פריים.

SPX compare to US Interest rate

Source: Tradingview

בתקופה הראשונה שנמשכה שש שנים אנחנו רואים שהריבית עלתה משיעור של 3% ועד ל-6.5% (מתוכם 5 שנים שהריבית הייתה מעל 5%). בתקופה זו שוק המניות עלה מעל 220%.

בתקופה השנייה שנמשכה שלוש שנים אנחנו רואים שהריבית עלתה משיעור של 1% ועד ל-5.2% (מתוכם 1.5 שנים שהריבית מעל 5%). בתקופה זו שוק המניות עלה בכמעט 40%.

תקופה נוספת בה ניתן לראות תהליך קצר של עלייה בריבית הוא תקופת טרום הקורונה. התהליך נקטע עקב התפרצות המגפה והורדת הריבית במיידית ל-0.25%. איננו מכלילים תקופה זו מכיוון שהיא אינה מייצגת מחזור כלכלי "טבעי" אלא פעולה מלאכותית שהורידה את הריבית במיידי לשיעור אפסי ו"הטיסה" את השווקים לעליות מהירות שלא נראו קודם לכן.

מה עושים עם ההשקעות?

מילת המפתח בתקופה זו היא סבלנות.
השווקים עצבניים והתקשורת רועשת וקשה להישאר אדישים בהשקעות.

למרות זאת, בהתנתקות מכל הרעש ובבחינת אירועים היסטוריים בעלי מאפיינים דומים ניתן לראות שתהליך עלייה בריבית יכול להתקיים "בשלום" ביחד עם עליות בשווקי המניות ואם המגמה של הריבית תשתנה לירידה אזיי הדבר עשוי לתת "דחיפה" מהירה לשווקים.

Investment Conclusion

סיכום ומסקנות

במידה ונכסייך מושקעים במדדים וסקטורים מרכזיים שלא יכולים להימחק אלא לרדת ולאחר מכן לעלות, עקב התלות של העולם בחברות המרכזיות בכל מדד, לא צריך לדאוג יותר מידיי.

בינתיים, כדאי לנצל את המחירים הנמוכים להגדלה הדרגתית של רכיב המניות בתיק ולהמתין בסבלנות עד שהכלכלה תתאושש.

Analysis Conclusion
Investing Principle

לקריאה נוספת

Investment Warning

אזהרה

אזהרת השקעה
הניתוח מפורסם כשירות חינם לציבור וללא מחויבות.

אין לראות בכל הכתוב משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.
המידע המוצג הנו לידיעה בלבד ומהווה ניתוח אישי של החברה או עובדיה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

חברת טלביט עוסקת בייעוץ השקעות פרטי בשוק הון ועשויה לייעץ ללקוחותיה להשקיע בנייר ערך/סקטור/מדד המסוקר או כל נייר ערך/סקטור/מדד אחר בהתאם לצורכי לקוחותיה.

 
כל הזכויות שמורות לטלביט יועצים פיננסים בע"מ ©
אין להשתמש במידע אשר באתר לשום מטרה אחרת לרבות הפצה או הצגה בציבור, בלי אישור מפורש מהחברה.